BETONARME BİR YAPININ IDE-CAD İLE ADIM ADIM GÜÇLENDİRME PROJESİ YAPILMASI
Az seviyede de olsa bu programı bildiğiniz varsayılmıştır. Bu örnekte kullanılacak bina 4 katlı b.a bir yapı olup yapı özellikleri istanbuldaki (türkiyede) mevcut yapı stoğunun % 80 inin ortak özelliklerine sahiptir. Çıktıları rahatca ve anlaşılır bir şekilde incelemek için yapı düzgün simetrik ve kolon kiriş ebatları aynı alınmıştır.Bundan kasıt projeyi Basitleştirerek değerlerin daha kolay incelenmesi dir. 1- Öncelikle yapının her kattan 3 er adet olmak üzere (tdy 7.2.6.3) 12 adet karotla beton numunesi alınmıştır. 2- Tdy 6.2.1.3 e göre zorunlu olmamakla birlikte binanın jeolejik ve jeofizik yani sondaj ve sismik zemin etüdleride yaptırılmıştır. ilerde izah edileceği üzere sismik etüdün yapılması faydalı olacaktır. ((Tdy 7.4.5 deprem hesabında kullanılacak zemin parametreleri bölüm 6 ya göre belirlenecektir. … tdy 6.2.1.2 aşağıda belirtilen binalarda gerekli saha ve labaratuar deneylerine dayanan zemin araştırması yapılması zorunludur. a-1.ve 2. Derece deprem bölgelerinde toplam yüksekliği 60 m den yüksek olan binalar. b-bütün deprem bölgelerinde bina önem katsayısı 1.5 ve 1.4 olan yapılar yani hastane okul v.s )) 3- YAPI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER: Yapı türü: betonarme 4 katlı konut kirişler: 20×50 Yapım yılı: 1979 döşeme: 10 cm Kolonların tümü:30 x 30 ebatlarında B.S: 10 mpa(100 kg/cm2) Mevcut projesi. var S: 220 mpa (2200 kg/cm) A0 : 0.40 Ta/Tb: 0.20-0.90 sn Temeller: 150×150 x50 tekil temeller Zemin emniyet gerilmesi: 25 T/m2 zemin yatak katsayısı:5000 t/m3 Sismik yöntemle Ölçülen zemin peryodu. 0.32 sn Etriye ralıkları : etriye sıklaştırması yok 25 cm aralı, 90 derece kancalı. Mevcut projesindeki beton ve çelik sınıfı : B:S 16 s:220 (NOT:etriyesi sıklaştırması olsa bile etriye kancalarını 90 derece olması sargı donatısı yetersizliğidir.) Güçlendirme projeleri 2 aşamada yapılır.- Aşama: yapının mevcut durumunun eksenel ve deprem yükleri altında analiz edilmesi ve sonuçlarnın değerlendirilmesidir.
- Aşama ise değerlendirilmesi yapılan mevcut yapının güçlendirilmesi işlemidir.
1.AŞAMA YAPININ MEVCUT DURUM ANALİZİNİN YAPILMASI.
BİNAMIZIN PLAN VE 3 BOYUTLU GÖRÜNÜMÜ
1- ANALİZ ANALİZ AYARLARINA GİRELİM TDY SEÇENEKLERİNİ SEÇELİM
aşağıda görüldüğü gibi değerleri girelim
burda dikkat edilmesi gereken bina önem katsayısı sıfır girildi bunun nedeni yapımızın mevcut donatılarını bilmediğimizden elemanlara minumun donatı atamak içindir
bunun dışında 2. bir alternatif olarak analiz analiz seçenekleri güçlendirme yi açarız ve tanımlı kolon ve kiriş seçeneklerini seçerek istediğimiz oranda donatıda atayabiliriz.
2-ANALİZ YAPALIM SONRA BETONARME MENÜSÜNDEN KOLONU AÇALIM
aşağıadi tüm katları işaretliyelim ve tüm kolonları seçelim elemanların rengi aşağıdaki gibi mavi olur. sonra DS sutuna çarpı koyalım yani tüm kolonların donatılarını kilitliyelim.böylece tüm kolonlarımıza min donatı atamış olduk.
3-YUKARIDAKİ AYNI İŞLEMİ KİRİŞLEREDE UYGULUYALIM.
böylece kirişlerede min donatı atayıp kilitlemiş olduk.
4-YİNE AYNI BETONARME MENÜSÜNDEN KOLONLARI AÇIP TÜMÜNÜ SEÇİP
seçili halde iken etriyenin üzerine gelip 2 kez tıklayıp aşağıda görüldüğü gibi yeni donatı menüsüne etriye aralıklarımızı 25/25 cm olarak girelim. bu işlemi yukardaki işlemi yaparkende yapabilirsiniz.
5-AYNI İŞLEMİ KİRİŞLERDE YAPALIM
yani kirişlerde etriye aralıklarını 25 cm olarak girelim.
6–YİNE ANALİZ ANALİZ SEÇENEKLERİNDEN GÜÇLENDİRMEYİ AÇALIM
aşağıda da görüldüğü üzere mod birleştirme-kapsamlı bilgi düzeyi-can güvenliği performansını okeyliyelim.
donatı gerçekleşme katsatısı, kapsamlı bilgi düzeyinde röntgen yoluyla sınırlı sayıda kolon ve kirişten elde edilen donatıların mevcut projesindeki donatı oranına denilmektedir.biz bu örnek projemizde mevcut projesindeki donatılara göre tesbit edilen donatıların %20 oranında eksik olduğunu varsaydık.
aslında biz minumun donatı attık dolayısıyla ayrıca birde donatı gerçekleşme katsayısı girmemiz doğru olmaz ama biz yönetmeliğe uyalaım.
7-ANALİZ ANALİZ AYARLARINDAN BİNA ÖENM KATSAYISINI TEKRAR 1 YAPALIM.VE SÜNEKLİK DÜZEYİNİ YÜKSEK SEÇELİM.
ÖNEMLİ : 2007 DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE PERFORMANS ANALİZLERİNDE KUŞATILMIŞ KOLON YANİ KOLON KİRİŞ BİRLEŞİM BÖLGELERİ KESME GÜVENLİĞİ KONTROLÜ ŞARTTIR. İDE CAD DE BUNU YAPTIRABİLMEK İÇİN YAPI SÜNEKLİK DÜZEYİ YÜKSEK SEÇİLMEK ZORUNDADIR.
8-BETONARME ANALİZ YAPALIM SONRA PERFORMANS ANALZİ YAPALIM
AŞAĞIDAKİ MENÜ GELİR RAPOR OLUŞTURU TIKAYALIM
9-ÇIKAN PERFORMANS RAPORUNUN SONUÇ KISMINA BAKALIM
aşağıdada görüleceği gibi yapımızın performansı göçme çıktı yani yapıyı güçlendirmek zorundayız.
uğur oflaz /istanbul /kasım 2013
2.AŞAMA
ŞİMDİ ARTIK GÜÇLENDİRME YE GEÇEBİLİRİZ
1-ANA SAYFADAN PROJE Yİ AÇ
taklı kaydet adını mev yerine güç yapalım
2- ANA SAYFADAN PERDEYİ AÇ
aşağıda görüldüğü üzere açılan panel menüsünden güçlendirme PERDESİNİ işaretle ve ayarları aç.
3 -PERDE AYARLARINI AÇTIK
ve aşağıda görüldüğü üzere genel ayarlarda pPERDEgenişliğimizi kirişimize uyarak 25 cm aldık ayrıca kiriş yüksekliğimiz 50 cm olduğundan panele -50 cm üst kot verdik.eğer kiriş yüksekliğimiz 60 cm olsa idi -60 verecektik.
4-PERDE AYARLARINDA ŞİMDİDE STATİK /BETONARME Yİ AÇALIM
aşağıdaki gibi yeni güçlendirme elemanları yani perdelerimiz için kullanacağımız beton sınıfını seçelim bizim bu projemizde c30 ve s420 idi.
NOT:PERDE AYARLARI STATİK BETONARME AYARLARINDA PERDEYİ KABUK OLARAK MODELLEYİ İŞARETLEMEYİN.KABUK MODELLEMEDE PERFORMANS ANALİZİ YAPILMIYOR.
5- 4 ADET GÜÇLENDİRME PERDESİNİ ÇİZELİM.
6-ÇİZDİĞİMİZ 4 ADET PERDEYİ SEÇELİM VE ÜST MENÜDEN OBJE ÖZELLİKLERİNİ AÇALIM.
7- AÇILAN OBJE AYARLARININDAN PERFORMANS ANALİZİNİI AŞAĞIDAKİ GİBİ YAPALIM.
burada donatı korozyon oranı 1 alınır .korozyon oranıda 1 dir yeni perde yaptığımız için.
yetersiz kenet boyu akma gerilme çarpanı da 1 alınır
etriye sıklaştırması ise okeylenir yeni perdede etriye sıklaştırması yapılacaktır..
8-ÖNCE BETONARME ANALİZİ ARKASINDAN İSE PERFORMANS ANALİZİ YAPALIM.
VE PERFORMANS RAPORUNU AÇIP YAPIMIZIN PERFORMANS SEVİYESİNİ KONTROL EDELİM YAPIMIZ CAN GÜVENLİĞİ PERFORMANS SEVİYESİNİ SAĞLAMIŞ BULUNMAKTADIR.
ŞİMDİ ARTIK HESAP KISMI BİTMİŞ OLDU. İŞ HESAP ÇIKTILARINI ALMAK VE ÇİZİMLERİ OLUŞTURMAK KALIYOR.
mahmut kartal
| #
çok güzel bir çalışma emeğinize sağlık.
Reply
Sinan Basan
| #
hocam mrb. idecad de temel güçlendirme ile ilgili bir yöntem var mıdır?
Reply