1-Ülkemizde olan depremlerde en çok hasar 4-6 katlı yapılarda oluşmaktadır.Bunun nedeni ise Zemin peryodu ile Bina peryodu nun aynı aralıkta olması sonucu oluşan yapıda Rezonans etkisidir.Güçlendirme projesi hazırlanırken yaptırılan sondaj zemin etüdü(jeolojik) ile birlikte sismik zemin etüdüde istenirse ki 200-300 tl lik bir farkdır.Sismik zemin etüdü(jeofizik)raporlarında zemin peryodu spesifik olarak verilmektedir.Bu zemin peryodu ile hesap sonucu bulunan yapı hakim peryodu aynı değerde olmamalıdır.Aşağıdaki örnekte hakim peryot 0.69 sn dir.
2-Yine geçmiş deprem verileri bina ağırlığının %10 kadar deprem yükünü karşılıyabilen yapıların depremlerde ağır hasar almadan ayakta kaldıklarını göstermiştir.aşağıdaki resimde bina ağırlığı ve bina deprem kuvveti gösterilmiştir.
3-Yine hesap çıktılarında bulunan 1.modun b de yani burulmada olmamasına dikkat edilmelidir.1.modun x yada y de olması tercih edilmelidir.Aşağıdaki resimde peryot b de yani burulmadadır bu tercih edilmez.
4-Birinci peryot yapı toplam yüksekliğinin %10 kadar olmalı,daha yüksek olmamalıdır.Örneğin aşağıdaki resimde T:0,69 sn peryotlu olan yapı 6 katlı bir yapıdır.Bu durumda yapının rijitliği biraz daha artırılırsa daha iyi olur.
5-Ayrıca tabiî ki tdy de bilirtilen yatay ve düşeydeki düzensizlikler gibi düzensizliklerinde olmaması gerekir.
6- 2007 Deprem Yönetmeliği 7.bölümde Yapılara Performans seviyeleri öngörülmüştür. Bunlar Göçmenin önlenmesi,Göçme,Can Güvenliği ve Hemen kullanım seviyeleridir.Bu performans seviyelerinin kontrolü için a)Etki kapasite oranlarına b)Göreli kat ötelemelerine görede kontrol edilmelidir.Her iki kontrolde de asgariden yapı can güvenliğini sağlamalıdır.Bunlardan biri sağlamıyorsa can güvenliği sağlanmamış demektir.Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere örnek yapımız her iki kontrole görede can güvenliğini sağlamamaktadır.

| #
Selamlar Uğur bey,Birkaç yazınızı okudum.Meslektaşlarımızı bilgilendirme gayretlerinizi takdirle karşılıyorum.Ben de ADMMA 1982 yılı başında mezunum.
Eskişehir de 1999 yılından buyana sürekli olarak bina deprem analizlei ve güçlendirme projeleri ve inşaatları yapıyoruz.Çok sayıda projeyi hayata geçirdik.
Deprem mühendisliği alanında teorik araştırma ve çalışmalarım da bir taraftan devam ediyor.İnşallah sizinle de tanışırız(Belki de tanışıyoruzdur). Hoşçakalın dileklerimle. Aydın Akkaya İnş.Müh. 0532 411 25 57 – 0222 231 08 68 Büro
Reply
| #
Aydın Bey,
ilginize teşekkür ederim.Aynı okuldan mezunuz.ben 1981 yılı mezunuyum.
Anladığım kadarıyla Sizde ben gibi güçlendirme işine meraklısınız .
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
selamlarımla,
uğur oflaz
Reply
| #
Uğur bey merhabalar ben istanbul esenyurtta ikamet ediyorum benim maliyet ile ilgili bir sorum olucak bizim 6 katlı bir binamız var hazır bodrumu yapılmış olarak aldık üstüne 5 kat çıktık ancak malesef bodrum eski tarz yani mutamedi diye bilinen temel ile yapılmış ve yine malsef 1999 depreminde bir gözle görünen bir hasar oluşmadı biz şayet güşlendirme yaparsak bunun kabaca maliyeti ne olur net bir rakam vermek mümkün olmaz biliyorum projeyi görmeden ama mutlaka kabaca bir rakam vardır bu rakamı verirseniz çok memnun olurum
Reply
| #
Mrblar Uğur Bey. Bende yeni mezun olmuş bir inşaat mühendisi olarak size birkaç soru yöneltmek istiyorum. Bende ilk iş tecrübemi güçlendime üzerinde yaşamaktayım 🙂 Özellikle temellerin güçlendirilmesi hakkında kafamda birçok soru var. Sta4cad programını kullanmaktayım vede şimdiye kadar hiç temel güçlendirmesi yapmadım. Bana ne gibi önerilerde bulunursunz tabi hiç bir sey tecrübe gibi olamaz da ama merak ediyorum vede araştırmayı çok seven biriyim. Güçlendirme işini gerçekten çok sevdim çok eğlenceli bi mühendislik dalı olarak görüyorum. Aslında size sormak istediğim birçok soru var. mail adresim ”klc.omr@hotmail.com” Şimdiden tşk edrm…
Tecrübelerinize tecrübe katacağınız günler dileğiyle, iyi günler..
Reply